Eftersom vi utrett så många arbetsplatsolyckor vet vi att kunskap är en otroligt stark barriär för att förebygga förekomsten av olyckor och ohälsa.

Vi vet att när fler har rätt kunskap, blir det lättare att göra rätt, och det är där vi kommer in.

Arbetsplatsolyckor och tillbud kan få allvarliga konsekvenser, både för de anställda och verksamheten.
Vi hjälper företag att undvika dessa genom att ge dem rätt verktyg och utbildning.

Med vår kombination av utbildning och praktisk erfarenhet från utredningar, erbjuder vi en unik insikt i de verkliga riskerna på arbetsplatser.

Målet är att tydliggöra ansvar, befogenheter och lagsystem och visa hur “hårda” och “mjuka” värden samspelar för att skapa en god säkerhetskultur.



Ansök om bidrag för utbildning på 50-80%

Vi är godkända utbildningsanordnare via AFA Försäkringar. När du bokar arbetsmiljöutbildning hos oss för chefer och skyddsombud har du möjlighet att ansöka om bidrag på 50-80 % av utbildningskostnaden.

Detta är ett projekt mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK  med period som löper 2024-09-01- 2025-12-31 som syftar till att stärka samarbete mellan chefer och skyddsombud. Läs mer här

Nu är det mycket tydligare för mig vad jag behöver göra i min roll som chef när det gäller arbetsmiljön.

Lätt och roligt att lyssna till två utbildare. Ämnena var inte så tunga som jag trodde.

Jag ville inte att dagarna skulle ta slut, kunde lätt ha lyssnat i två dagar till!

Det var så intressant så jag ville inte ens gå på toaletten för att missa något.

Inte visste jag att jag kunde bidra med så mycket och att min chef har så stort ansvar.

Grundutbildningar och fördjupningskurser

Vi är helt övertygade om att när fler vet mer, ger det goda förutsättningar för att skapa gott klimat på arbetsplatser. Därför utbildar vi både medarbetare, chefer och skyddsombud.

Arbetsmiljöutbildning
Längd: 2-4 dagar

Systematisk arbetsmiljöarbete, SAM

Det här är vad som alltid ska finnas i varje organisation och i samband med SAM tydliggör vi det juridiska arbetsledaransvaret. SAM ger dig förutsättningar för att arbeta med arbetsmiljö praktiskt. Detta görs tydligt med pedagogiska exempel.

 

Säkerhetskultur

I varje organisation finns en kultur som avgör hur effektiv och säker verksamheten är. Det sitter inte i väggarna, det sitter i människorna! Vi hjälper dig att bygga en kultur fylld av positiv energi.

 

Hjärnhälsa

Föreställ dig hjärnan som en maskin och lär dig hur den ska fyllas med energi, servas och underhållas så att du blir trygg, effektiv och säker. Vi förklarar hur vår hjärnbark gör det möjligt för oss att skapa både underverk och stress.

 

Arbetsmiljölagen, AML

Vad säger den om skyldigheter, ansvar, samverkan och påföljder? Hur ser grundstenarna ut i det juridiska fundamentet? Vi förklarar på ett enkelt och praktiskt sätt.

 

Grupputveckling, IMGD

Grupper utvecklas över tid och hur kan vi alla bidra till att skapa effektiva team och lösa konflikter?

 

Människa-Teknik-Organisation, MTO

Verktyget som ger er helheten i ert säkerhetsarbete och som förklarar samspelet mellan människa, teknik och organisation. MTO är mycket kraftfullt vid riskhanteringar, olycksfallsutredningar och inför förändringsarbeten.

 

Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA

Ämnet som fokuserar på den mest omfattande ohälsan på våra arbetsplatser. Teman som arbetsbelastning, kränkningar, mobbning, återhämtning och hur en organisation planerar för att förebygga ohälsa diskuteras. Vi ger konkreta tips och verktyg för att ni ska kunna arbeta förebyggande i er vardag och skapa ett gott klimat.

 

Riskhantering

För att ge goda förutsättningar för att skapa en genomtänkt och systematisk riskhantering, förklarar vi teorin och metodiken för att sedan låta deltagarna praktisera utförandet. Det kan ske på maskin, maskin-line eller på en social händelse, som utbrändhet eller kränkande särbehandling.

 

Händelseutredning

Namnet är ett samlingsnamn för olyckor och tillbud samt även för utredning av kränkande särbehandling och mobbing. Inom arbetsmiljöområdet skall en utredning klargöra vad som hänt och händelseförlopp. Med detta som grund identifieras de direkta och de bakomliggande orsakerna till händelsen. MTO metoden är ett kraftfullt verktyg till att hitta dessa orsaker. Först därefter gör vi åtgärder mot orsakernas uppkomst, även åtgärderna görs i ett MTO perspektiv. Inriktningen skall alltid vara att försöka får bort orsakerna i första hand.

 

Belastningsergonomi

Efter organisatorisk och social arbetsmiljö är belastningsergonomi den största orsaken till ohälsa. Vi förklarar varför och hur man kan arbeta för att skapa hållbarhet för personalstyrka.

 

 

Friskfaktorer för hållbart arbetsliv
Längd: 1-2 dagar

En av de största utmaningarna i dagens arbetsmiljöarbete är att omvandla teori och intentioner till praktisk handling. Trots väletablerade policys och rutiner kvarstår ofta problem som bristande samverkan, svårigheter att systematiskt arbeta med förebyggande åtgärder, och en osäkerhet kring hur feedback och gruppdynamik ska hanteras på ett konstruktivt sätt. 

Vår utbildning är utformad för att ta itu med dessa problem genom att förse er med konkreta verktyg och modeller som direkt kan appliceras i er verksamhet. Kursen erbjuder lösningar som:


Organisatorisk och social arbetsmiljö

Vår genomgång av OSA fokuserar på hur arbetet organiseras, styrs, kommuniceras och hur beslut fattas, med särskild betoning på samverkan. Genom att stärka samarbetet kan ni säkerställa att både den organisatoriska och sociala arbetsmiljön främjar långsiktig hållbarhet för hela personalstyrkan.

Trecirkelmodellen

Modellen används idag inom organisation och ledarskap, för att visa vad som gör oss hållbara på längre sikt. Den illustrerar vår gemensamma grund som människor, våra olika neurologiska ”system”. Styrkan i modellen är att den förbereder oss för ett mindset som säger att vi påverkar varandra hela tiden. Det ger en enorm makt att påverka sitt eget och andras nervsystem. Det är viktigt att ha med sig eftersom vi är varandras arbetsmiljö.

Konsten att ge och ta positiv och konstruktiv framåtsyftande feedback

När det kommer till feedback hamnar vi ofta i vanor.  Vissa av oss har svårt att ge konstruktiv kritik och vissa tänker inte på att man behöver ge mycket beskrivande positiv kritik. Under utbildningen får deltagarna nya insikter kring detta kraftfulla verktyg som de också får öva på varandra.

Problemlösningsnyckeln:  Strukturfrågor för en bättre arbetsmiljö

Problemlösningsnyckeln är ett strukturerat frågebatteri som hjälper er att identifiera vad som fungerar bra i arbetsmiljön och vad som kan förbättras. Genom att reflektera över vad vi ska fortsätta göra, vad vi kan utveckla och vad vi kanske behöver pausa eller sluta med, kan vi tillsammans skapa en arbetsmiljö som stödjer både trivsel och effektivitet.

Hjärnans beslutsystem

System 1 och 2 är en modell över hjärnans beslutssystem som visar på den dragkamp som finns mellan vår snabba intuition och våra långsamma, rationella överläggningar. Här finner vi förklaringen till varför vi faller för snabba beslut och kan behöva stöd för att ta oss an djuplodande komplexa uppgifter såsom förebyggande åtgärder inom arbetsmiljöarbetet.

Grupputveckling, IMGD modellen

Grupper utvecklas över tid och hur kan vi alla bidra till att skapa effektiva team och lösa konflikter?





Krishantering
Längd: 1 dag

En kris kan utlösas av ovanliga och oväntade händelser, exempelvis en arbetsolycka eller en situation där man blivit utsatt för våld eller hot. Vissa yrkesgrupper utsätts oftare än andra för psykiskt påfrestande situationer. Alla människor reagerar olika. En mental förberedelse inför vad man kan utsättas för, kan vara till hjälp.

Innan en skada har inträffat ska man ha skaffat sig en beredskap där bland annat arbetsfördelningen bestämts.  Att planera och organisera första hjälpen och krisstöd är inget ”en gång för alla” jobb. Det är viktigt att hålla organisationen aktuell. Personer i en krisorganisation ska bestå av en blandning av kompetenser och personlighetstyper.
Under denna dag arbetar vi igenom följande:

  • Vad är psykologisk kris och krisens fyra faser?
  • Organisera krisledningsgruppen med roller och de arbetsuppgifter som är knutna till rollerna.

  • Funktionernas huvudansvar och handlingsplaner.

  • Två scenarion kopplad till er verksamhet får testas av deltagarna.

  • Vad säger föreskrifterna:
    Systematiskt Arbetsmiljöarbete,
    Första hjälpen och krisstöd och
    Arbetsmiljölagen vad som gäller när vi hamnar i kris.

  • Hjärnan, reaktioner vid kris och hotbild.

  • Vad kan hända och hur sårbara är vi?Vilka är de mest troliga händelserna som vår branschen kan råka ut för?

 

Vi som utbildar:

Vi är alltid två utbildare vilket skapar en inspirerande, upplyftande och insiktsfull arbetsmiljöutbildning. Vi delar med oss av erfarenheter och kunskaper från olika områden.

Bengt kan, med sin erfarenhet från Polisen och Arbetsmiljöverket, göra komplicerad lagtext enkel, praktisk och förståelig. Han menar att när du väl har bestämt dig för att utveckla ditt arbetsmiljöarbete är det bara att sätta igång, så att ni håller en bra nivå juridiskt. Det är inte svårt, bara ett lite annat sätt att tänka – och Bengt förklarar hur.
Karin, med sin erfarenhet som arbetsmiljöingenjör och hälsocoach inspirerar till att se helheten hos oss komplexa människor så att vi kan skapa gott klimat på arbetsplatsen.